Tuesday, May 29, 2012

Mr. Make My Day


Dikala aku putus harapan diri itu muncul mengintai hati
Kusambut seperti biasa
Namun masih berhati-hati risau dikecundangkan
 lagi
Walau dia pun baru terluka tetapi masih tetap tabah

Menjalani hidup seperti biasa
Masih tidak berputus asa untuk mencuba lagi.
Tidak seperti aku. Terluka dan terus kecewa.
Teruskan hidup namun pedih. Putus harapan untuk menerima lagi
Aku lemah.

Dia cuit hatiku supaya ketawa bila aku terkenangkan sedih
Melihatkan ketabahannya membuat aku mencontohinya
Beriku semangat tatkala ku terhidu kekecewaan
Selalu menyakat mengusik hati manja ku

Timbulkan keceriaanku semula dalam tanpa ku sedar

Peribadinya yang jika bagi sesiapa gadis yang melihat
Akan tertambat seperti mana aku juga sekarang
Tanggungjawabnya pada yang Satu dan ibubapa sangat dititikberatkan
Itulah peribadi setiap gadis idamkan pada seorang suami
Macho dan handsome pada perilaku yang sopan dan berbudi bahasa
Maka dia tidak perlukan rupa bak Fahrin Ahmad
Melihatnya sudah cukup untuk buat ku tersenyum bahagia
Comelnya cukup tampan bagi hati ini


Terlalu banyak yang aku kagumkan tentang diri itu
Walau telah aku luah isi hati
Tetapi itu bukan penjamin aku akan memiliki dirinya
Yang Maha Berkuasa yang menentukan segala
Hanya doa yang mampu aku panjatkan
Moga jodohku indah seperti dia




Friday, May 18, 2012







''A sad thing in life is when you meet someone who means a lot to you, only to find out in the end that it was never meant to be and you just have to let go..''





Sunday, May 13, 2012





PUTUS HARAPAN.


Aku dah penat berusaha. Aku redha je dengan ketentuanNya





Monday, May 7, 2012

Yang Tertinggal


Aku telah diterima menjadi Jururawat U29 UiTM di Kampus Perubatan Sg. Buloh pada bulan September. Antara detik paling bahagia setelah sekian lama aku mencari kerja tetap. Walaupun jawatan yang ditawarkan kontrak selama 2 tahun. Aku nekad. Aku akan buat yang terbaik. Demi kebahagian aku berkhidmat dalam bidang yang aku minati. Ini yang aku mahu dan aku tak akan sia-siakan. (Eceh, bersemangat sungguh Hidayah ni. -_-'')


Aku dan 3 lagi staff yang ditempatkan di Klinik Konsultasi. Ain, Rasidah, Nik. Kami ditugaskan untuk membantu dalam program PURE  dan HOPE UiTM sebagai Research Nurse part time sebelum ditempatkan di wad 1. Kajian tentang berapa kadar populasi di Malaysia yang berpenyakit kronik, mati tanpa sebab medikal dan berbagai lagi. Kami mengikut untuk melakukan health screening di Shah Alam. Seronok tetapi lebih penat berbanding kerja di wad.


Disana aku berkenalan dengan Efa, Azizi, Syamsul, Rahimi, Iwani. Researcher di UiTM. Start kenal masa buat rehearsal bertanya soalan program PURE pada penduduk. Kami rapat. Selalu lunch bersama. Kak Siti (bukan Siti Norhaliza. Bukan. Bukan.) Dimana beliau in charge untuk menjaga kami staff nurse baru ni. Banyak jasanya. Terlalu baik sekali. Masa aku temuduga dulu aku ada nampak dia lalu depan bilik temuduga. Aku terpana sekejap. Gayanya yang tegap, lemah lembut tapi tegas dan seperti contoh, untuk aku masa tu. Aku nak jadi macam ni. Aku bisik pada diri sendiri. Ya. Gan batte Hidayah!




Bulan Oktober 2011. Aku difahamkan bahawa aku terpaksa dihantar untuk mengambil pengalaman di PPUM dalam bidang Neurosurgical. Maka, dengan itu aku haruslah menyewa dikawasan berdekatan agar tidak menyukarkan aku untuk ke tempat kerja baru itu. Setelah sekian lama aku mencari rumah atau bilik sewa. Kebetulan aku SMS sahabat baikku si Deli berkenaan perkara tersebut. Dia menyatakan rumah sewanya hanya 2 minit ke sana tetapi beliau tidak tahu akan bagaimana caranya dan kebetulan juga dia sedang mencari rakan untuk menyewa sekali. Alhamdulillah. Rezeki.



Dengan itu, aku pun berpindahlah dari rumah mak sedaraku ke rumah sahabatku ini. Sungguh sedih hati ini namun inilah hidup. Aku tau aku akan rindukan rumah itu. Maknyah layan aku seperti anak sendiri. Dia memang nak aku kerja di Sg. Buloh. Senang katanya. Aku faham. Selalu bangun buatkan sarapan setiap pagi meneman aku dikala aku bangun sesubuh untuk iron baju ke kerja. Hari-hari bertanyakan aku macam mana hari aku hari ni. Dimana mak terlalu jauh untuk bercerita dan bermanja. Ok aku sedih.


..................................................................


Sekarang Maknyah sakit. Tapi aku akan balik ke Sg. Buloh tengokkan dia bila aku cuti. Sentiasa doakan dia akan sembuh seperti sedia kala dan kembali ceria seperti dulu. InsyaAllah. Itu je yang kakak mampu buat.




Banyak cabaran menimba pengalaman di Neurosurgical PPUM. Menangis. Rasa tak berguna. Sampai satu tahap nak berhenti menjadi nurse. Maknyah tempat luahkan perit memberi nasihat. Ok lega sikit. Tabahkan hati semata kerana pengalaman. Banyak benda yang nak kena start balik dari mula. Tak pe. Enjoy myself. Biarkan propa itu dibelakang. Yang baik aku ikut. Yang teruk tak perlu hirau. Ada juga yang ok boleh buat kawan. So ok la. Stress? Dengar lagu bagi mood ok balik. Lepas tu ok. Back to work. 




Sekarang dah nak masuk 7 bulan aku di situ. Dan setiap hari Jumaat kami akan berkumpul di UiTM. Hari untuk kumpulkan point untuk CNE plus strees-free day. Hehehe! Alhamdulillah. Boleh function dah. Banyak lagi yang kena belajar tapi insyaAllah. Aku akan pastikan aku master tentang Neurosurgical. Supaya aku jadi pioneer di UiTM yang cekap. InsyaAllah. Doakan aku ye. 





Kahwin? Ok. No komen. Malas nak fikir dah boleh? -___-''


( ^ ^ )




 ''The happiest people do not have the best of 

everything, they simply make the best of 

everything.''





Sunday, May 6, 2012

Blues



The winter had passed
And the spring has come
We have withered
And our hearts are bruised from longing

(i’m singing my blues)
Used to the blue tears, blue sorrow
(i’m singing my blues)
The love that i have sent away with the floating clouds, oh oh

Under the same sky, at different places
Because you and i are dangerous
I am leaving you
One letter difference from ‘nim’^
It’s cowardly but i’m hiding because i’m not good enough
Cruel breakup is like the end of the road of love



No words can comfort me
Perhaps my lifetime’s last melodrama
Now its final curtain is coming down



I was born and i met you
And i have loved you to death
My cold heart that has been dyed blue
Even with my eyes closed, i can’t feel you

The winter had passed
And the spring has come
We have withered
And our hearts are bruised from longing

(i’m singing my blues)
Used to the blue tears, blue sorrow
(i’m singing my blues)
The love that i have sent away with the floating clouds, oh oh

I feel like my heart has stopped beating
You and i, frozen there, after a war
Trauma, that has been carved in my head
Once these tears dry up, i will moistly remember my love
I’m neither painful nor lonely
Happiness is all self-talk
I can’t stand something more complicated
It’s no big deal, i don’t care
Inevitable wandering, people come and go

I was born and i met you
And i have loved you to death
My cold heart that has been dyed blue
Even if you have left, i’m still here

(i’m singing my blues)
Used to the blue tears, blue sorrow
(i’m singing my blues)
The love that i have sent away with the floating clouds, oh oh

Again tonight, underneath that blue moonlight
I will probably fall asleep alone
Even in my dreams, i look for you
And wander around while singing this song

(i’m singing my blues)
Used to the blue tears, blue sorrow
(i’m singing my blues)
The love that i have sent away with the floating clouds, oh oh

(i’m singing my blues)
Used to the blue tears, blue sorrow
(i’m singing my blues)
The love that i have sent away with the floating clouds, oh oh




Saturday, May 5, 2012

Tenggiling Ku



Belian serentak bersama sahabat rapat. 
Kak Mimi dan Eyda.


Haiwan peliharaan ini secara rasmi menjadi hak milik aku sebelum Tahun Baru Cina Tahun 2012. Sudah lama aku idamkan untuk mengambil binatang peliharaan yang membolehkan membawa aku ke mana saja dikala aku ingin menuju ke destinasi yang jauh (eceh) membeli belah, dan mengangkat barang setiap kali pindah bak selori tu. Kalau tak, mak aku akan bertafakur panjang bila masa aku minta abah datang angkat barang. Haih~


Niat lainnya, boleh la aku bawa mak abah, adik beradik, sahabat handai jalan-jalan pabila sunyi sepi. Eceh.
lepas adanya binatang peliharaan ini. Puma (motor) tak juga disisihkan. Tetap setia memnbawa aku ke tempat kerja, membeli belah, pergi jogging, merempit eh tak. Hehe!


Bila dah ada...

Pergi daki Bukit Broga


Menyongket


Tolong kawan pindah rumah


Memeriahkan kenduri kahwin kawan-kawan.
(Bila aku pula?)


Dan menyongket lagi. Yeahehe!

Memang multitask tenggiling ni. Haha! Macam tuannya juga. Hehe. Macam-macam lagi tempat aku redah dengan binatang ni sambil memekik bajet bilik karaoke. Lepas ni nak aim rumah pula. InsyaAllah.