Tuesday, February 22, 2011

Drama Print Screen.

Hahaha! Lawak sungguh rasanya. Kebodohan diri ini kelihatan begitu terserlah hari ini. Hahaha!

Macam ni ceritanya. Setelah sekian lama dok tengok ramai la manusia yang ligat mendajal kawan mereka atau juga meromantik2 kan diri dengan menge'post' gambar dari komputer masing2 atau lebih dikenali sebagai 'Print Screen'. Aku pun mengeletis la juga nak buat. Nak print apa? Ececeh~ (Ada lah! Sibuk je..) Hehehe!

Lepas tu semangat la cari software kat Google ni nak download. Dalam masa yang sama bertanya kepada kawan2 yang agak2 tahu pasal benda ni. Memula semua blur je. Aduh~ sedih la macam ni.
But then ada seorang kawan yang tulus hati ni bagitau. Sukanye hati. Rupenye senang je. Tak payah download2 software apa2 pun. Ada je kat keyboard ni. (Aku je yang bengap tak reti guna. Haha)

Maka dengan ini, aku nak share ilmu print screen pada sesiapa yang pun tak pernah ada idea macam mana nak buat benda ni kan (Yang tau tu tak pe la. Anda memang genius. :D)

Ok. Mari kita mulakan sesi pembelajaran.

1. Mula2, pastikan anda dah click di page yang anda kehendaki untuk ditayangkan.

2. Tekan butang 'Print Screen' di keyboard anda dimana bersebelah kanan anda. (sebelah F12)

3. Cari dan bukak 'Paint' di start menu anda.
Start > All programs > Accessories > Paint.

4. Click butang 'Edit' kat atas tu dan click 'Paste'

5. Tadaaa!

6. Edit la ala kadar sama ada nak crop kat kat Microsoft Office Pictute Manager ke atau edit kat Photoshop ke (Merapu je)

7. Pastu upload la kat mana website yang anda nak tayang. Kat blog ke, Facebook ke suka hati anda la.

Contoh:


Ok. Selamat mecuba!

Sharing is caring.

P/S : Lepas ni boleh dah dajal orang kat Facebook siapa2 yang salah eja. Hehehe!

5 comments:

  1. yup!dah macam preventive maintenance yg aku tgh bt ni dh.hahaha.

    ReplyDelete
  2. sedah: jom pedajai orang peh ni. hahaha!

    ain: eh? cam ne tau nama ni ye? haha
    hahaha! bagus2. hehe!

    ReplyDelete
  3. dh lama xprint screen...dh lupa....
    thanx 4 d info=))

    ReplyDelete

People responses..