Thursday, May 26, 2016

Deserved

Just watched 'Fifty Shades of Grey' and I'm thinking.

Why would a man treated woman in such? When they taking seriously to pleased a woman with everything they had. The surprises, romantic gift and dinners, romance, the promises of a better future. To own one.

But once he had one...

It's like there's no need any of all of these to do anymore. Just because he's pass that?

Maybe I'm not pretty anymore to deserved a picture with or just me to show the world how he deeply loves me. Or there's love exist?

Maybe I'm not fit anymore like I used to deserved me to get a nice desent dress the way he wanted me to look at sometime in a special day.

Maybe I don't deserve a romantic dinner because I love to enjoy the food and it does cost a lot for him to pay and because I can cook as well the best recipe in fancy restaurant

Maybe because of my child that I gave birth to may cause a difficulty from getting a sanctuary holiday sometime or just going out have fun or picnic.

Maybe my happiness doesn't count anymore as now he already own me and I think  I don't deserved to be for any appreciate act or gift.

I thought my episode of pathetically wanted to be happy life ended after I found him. But I guest it turned into new level.

If only I know woman destiny to this such. I would rather be forever alone. No false hope. No sweet promises. No bargain for self happiness and appreciation.


Wednesday, October 23, 2013

Selagi hidup..

Hargai

Semua yang ada di sekeliling
Biar baik atau buruk
Sentiasa sabar dengan karenah
Manusia berbeza kan
Seperti aku juga
Seperti mana mereka bersabar
Dengan karenah aku

Jangan sampai dah tiada
Baru nak kenang
Baru nak rindu
Baru nak masa lagi
Untuk luang bersama
Ambil pengajaran
Yang dah tiada tak dapat datang balik
Untuk belai, sayang aku
Macam dulu

Hargai

Moga yang masih ada ni
Aku sayangi
Seikhlas hati
Sebab esok tak tentu
Mereka ada lagi untuk aku
Untuk aku manja-manja lagi

Jangan

Suka terasa hati
Kalau kena perli,  bahan
Mereka gurau je
Saja menyakat
Suka tengok aku merajuk, melenting

Jangan

Selalu ambil hati
Kalau ada buat silap, salah
Aku pun buat silap juga
Maafkan je la
Ingat benda yang baik
Banyak yang lagi berbaloi kenang

Sayang semua yang ada sekarang
Ye Hidayah.
Kalau tak mampu bahagiakan mereka
Doakan kan kesejahteraan mereka.
Moga Allah berkati hidup mereka
Ada juga jasa yang boleh sumbang

Ya Allah,  peliharalah mereka yang aku sayangi
Sepertimana mereka menyayangi aku dari kecil hingga sekarang
Hanya Engkau tempat aku meminta
Perkenankanlah.


Monday, August 12, 2013

Aidil Fitri 2013


Lokasi: Rumah Shamsul Sapian.

Alhamdulillah tahun ni masih diberi peluang untuk merasa beraya bersama family dan kawan-kawan. Gambar raya family masih belum upload. Yang ini je yang cepat dan pantas dapat diupload. Port gambar tahun ni memang boleh jadi port wajib ambil gambar setiap tahun la kan. Haha! Gembira lagi sebab  merasa nak join konvoi raya sama-sama sahabat sehidup semati ni. Lepas ni dah kahwin. Kalau boleh nak teruskan juga lepas kahwin ajak sekali dengan putera hati. Mesti best!



Dimulakan dengan beraya di rumah Andahar. Mak dia masak laksa. Makan tak ingat dunia sebab rumah 1st raya. Lapar +  favorite. Gosip-gosip dengan mak dia yang serious sporting. Memang kenal sangat dah kawan-kawan anak dia ni. Riuh! Hehe.


Next, beraya ke rumah Shamsul. Mak dia masak laksa juga. Best juga sebab ada pucuk goreng macam laksa Cik Ti kat Stesen Bas, Tapah. Memang ketagih. Memang dapat makan kat sini je yang sedap. Tengok gambar bawah ni pun dah telan air liur. Yummeh!



Gambar ehsan dari: Journey Of Life


 Pergh! Memang makan lagi la. Raya bukan selalu kan? Ayat cover line. Tahun ni ada geng baru diserap masuk oleh Sha'ari. Si Hisham. Tiga dari kanan. Jiran lama dulu masa kecil. Dah lama sangat tak jumpa. Tapi maintain boleh masuk kepala dengan kami macam masa kecil juga. Terbaik. Hahaha!





















Gambar yang cerah ni hasil dari kamera handphone Sha'ari. Baru nampak Nur di muka masing-masing. Eceh.




Meteor!! Ahaks. Acah mat labu..

Fossil Camel Maddox Glazed Leather Satchel & Georgia Stainless Steel Watch Metallic Teal









Check!


New Updates!


Dah lama tak update blog lepas tu baru hari ni nak update tengok-tengok dah lain macam blog ni. Dah jadi binggung otak nak log in dan update Asyik tekan ulang alik kat situ je. Haih serabut serabut. Lepas ni tak nak klik lagi kalau ada nak upgrade apa-apa lagi. Sesubuh ni aku tak boleh tidur maka aku mengambil keputusan untuk update blog yang lama terpinggir setelah sekian lama ni. Heee!


Anyway, dengan sukacitanya ingin memaklumkan dalam masa lagi 2 minggu insyaAllah aku akan bergelar si isteri. Pejam celik pejam celik dah setahun 2 bulan kami berkenalan. Mengenal peribadi dan keluarga masing-masing, merancang masa depan dan dalam usaha untuk membinanya bersama. Siapa? Mr. Make My Day a.k.a sekarang ni dah jadi putera hati. Hee!



Dari pandangan pertama aku sangat mengkagumi dia. Bercita-cita supaya anak-anak aku nanti nak semua ikut peribadi dia. Ikhlas. Aku sangat kagum dengan budi bahasa dan peribadi dia. Tak pernah aku ,jumpa lelaki yang penyayang, berbudi bahasa, sangat penyabar macam dia. Selain dia bijak, pendiam dan pemalu. Siapa pun akan terpikat. Alhamdulillah. Doa aku selama hari ini dimakbulkan Allah. Mr. Always Make My Day tu yang akan menjadi suami aku kelak. Aku bersyukur sangat.






Dikurniakan bakal family ipar yang walaupun tak havoc macam family aku namun masih sangat mesra, sangat mengambil berat, bahagia dengan cara tersendiri. Banyak benda baru tentang mengharungi hidup dan membina masa depan yang boleh aku belajar dan contohi dari parents putera hati. Something life worth to emulate with. Plus, Aku dah ada 2 kakak dan 1 adik perempuan. Happy! Tak rasa sunyi sangat. Oh ye, Abang aku yang 2nd (Angah) dah selamat jadi suami pada kakak ipar aku Kak Hawa. So, aku ada 3 kakak buat masa ni. Yeay! Insya Allah more sisters to come. And hopefully the more merrier it would be. Amin.






InsyaAllah, kami bakal dinikahkan pada 23hb dan bersanding pada 24hb Ogos 2013 ini. Nervous? Harus. Sangat-sangat. Macam-macam yang bermain di benak minda yang kadang sarat dengan memikirkan apa lagi yang tak settel? Macam mana nak hadapi hari tu nanti? Apa pula perancangan lepas ni? Gulp! Gulp! Gulp!



Berdoa banyak-banyak moga semuanya berjalan dengan lancar, dipermudahkan urusan dan hubungan ini sentiasa dibawah rahmat Allah s.w.t. Amin. Doakan kami ye. Jemputlah datang buat sesiapa yang kenal diri ini. Terima kasih sudi baca entri ni. Eceh. Lepas ni aku share tentang kad, pelamin segala. Ok? Till then..

Tuesday, September 11, 2012

Terpanggil


Tengah belek-belek laman  Facebook dengan tujuan untuk melihat post dan komen terbaru dari rakan-rakan sambil dengar lagu Maher Zain - So soon ( tak tau boleh pasrah je dengar sebab selalu tak nak sebab nanti sedih) tetiba aku terlihat akan post ini. 




Lepas baca tentang dia dan blog dia dan ulasan tentang pemergian dia buat tersentuh hati. Tiba-tiba berbagai-bagai persoalan bermain didalam minda yang separa kosong ni. Terkenang macam mana aku pula nanti? Macam mana kalau aku pergi nanti? Bagaimanakah orang akan kenang aku nanti? Macam mana la pula cara aku nanti?

Teringat bila aku melawan cakap mak, abah. Bila lawan gaduh dengan adik beradik aku. Kecilkan hati kawan-kawan. Berbuat zalim. Tinggal solat semua. 

Terpanggil aku untuk menulis entry ni untuk memohon ampun untuk semua salah dan silap dari segi laku, perkataan dan apa yang terlintas di minda sama ada sengaja atau diluar sedar buat semua yang kenal aku samaada selama berkenalan, berkawan dan yang rapat dengan dari aku dari kecil sampai dah besar panjang ni. Aku tau aku banyak dosa. Mungkin kadang aku buat dosa aku minta maaf atau mingkin aku bongkak aku buat tak tahu je. Aku minta maaf buat sekali lagi.

Aku bukan manusia yang sempurna. Penuh dengan kesilapan cuma admit dengan tak je. Sentiasa mengambil ikhtibar dari setiap kesilapan lampau untuk pengajaran melalui masa akan datang dengan lebih baik. Kadang-kala langkah yang aku ambil  mungkin menguris hati insan sekeliling aku. Tapi sedarlah, aku sedang belajar untuk berubah. Tiada niat aku untuk melukakan sesiapa. Harap tiada lagi dendam. Begitu juga aku buat anda semua.

Moga hubungan silaturrahim antara kita tetap ukuh. Walaupun pernah rapuh. Pengakhir kata. Aku minta maaf. Ampunkan semua salah silap aku. Sementara aku masih sempat untuk memohon maaf.

Saturday, September 8, 2012

Raya the 1st.


Bersama housemate selepas selesai menghias rumah dan berhias beria juga untuk tujuan menghasilkan gambar ucapan ini. Hehe! Those sweet moment. 
Dari kiri: Aku, Eyda & Kak Mimi.

As salam, Selamat Hari Raya. Mohon ampun zahir dan batin. Tahun ni 1st time raya secara perseorangan (apart dari family la ceritanya) kerana tanggungjawab berbakti untuk negara. Eceh bahasa. Haha. Ikutkan dapat je cuti sampai raya ke-4 tapi kami tolak sebab nak rasa pengalaman beraya di wad. Mahal pengalaman ni buat kami yang newbies ni dan aku sangat la teruja. Haha. Ada kan orang macam ni? Harus.


Maka, nak dijadikan cerita bersungguh nak buat raya tahun ni meriah tak sedih bila dikenang tak dapat balik beraya sebab tinggal aku dan kakak mimi je kat rumah. Kami tak dapat cuti raya.  Aku nak hias rumah dengan lampu kelip, nak masak masakan special hari raya. Rendang, lontong, nasi himpit segala. 1st attempt ambil risiko untuk masak sendiri sebab sebelum ni asal raya je dah tentu-tentu mak yang masak. Aku incharge bab menghias rumah dan prepare untuk hidang orang datang bertakbir ke rumah je. Bangun esok tau-tau semua dah siap tinggal nak makan je. Nampak sangat kan? Hehe.


Semangat berkobar-kobar nak masak malam raya termati sebab malam raya tu aku kerja petang, pagi tu tak sempat beli sebab bangun pun malas-malas sloth. Tapi semangat tu berkobar balik lepas aku balik solat sunat raya tu. Kebetulan raya pertama aku tukar shift untuk kerja petang sebab nak solat sunat raya. Plus, tak la aku bangun sesubuh teresak-esak menangis sebab tak dapat balik raya bila dengar orang bertakbir. Membeli belah aku dengan kakak dengan gaya gegas di Carrefour The Sphere dipagi raya dengan berbaju raya segak berseri. (Bayang muka disuluh spot-light disertakan dengan sound effect berjalan dalam gerakan slow motion) Haha. Perasan lebih. 


Bertungkus lumus memasak rendang, lontong nasi himpit dan paling penting sedap la kan. Walaupun lontong tetiba ada cendawan pelbagai jenis. Janji rasa lontong. Hehe! Kami pun beraya makan beria dan bungkus-bungkus untuk bawa ke wad. Alhamdulillah rendang habis. Ramai kata sedap. Yeay! Boleh kahwin dah. Yeay! Yeay! Haha!


2nd raya punya cerita pula pergi beraya ke rumah Mr. Always Make My Day pula. Nervousnye seminggu sebelum puasa aku dah rasa dah. 3 hari sebelum nak pergi tu lagi la super super nervous. Decide nak buat Oreo cheese cake sebagai buah tangan. Buat subuh shafi'e sebelum pergi kerja. Pergi kerja pun dok teringat kek tu jadi ke tak. Stress. Haha! Balik tu tengok fridge..



Ini bukan gambar sebenar, tapi serupa la macam ni. Alhamdulillah. Ok boleh bersiap dan shoot ke rumah si dia. Lalala~ Bersiap perempuan faham-faham la. Lepas tu nak ke rumah dia tu dan-dan sesat dekat sejam. Nervous sangat punya pasal. Kesian dia tunggu lama. Sampai kek dah cair pun. Tak berapa seronok sangat la kan. Sob sob. Tapi dapat kad raya dari dia. Ceria balik. Hee!


Cuti raya aku start raya ke-9. Orang dah habis beraya dah aku baru nak terkinja-kinja pakai beraya. Balik kampung lepas habis shift malam. Balik kampong! Oooh Balik Kampung la oi oi! Jumpa mak abah, kucing kesayangan si Tam Tam

.

Ini la haiwan itu. Haih. Buah hati. Balik je mesti buli dia kalau tak tak lengkap hidup rasanya. 
HAHA! (Gelak zalim. Tolong la rasa seram)




Pada hari raya ke-12 tu jatuh pada hari lahir aku yang ke-15. Haha. Ok tipu. 25. Muda lagi. Sambut dengan kawan-kawan yang kebetulan semua ada kat Tapah. Hayati, (kembar tak seibu sebapa), Syafira, Andahar, Sha'ari, Farah Nadia (Esoknya birthday dia pula). Aku buat makan-makan. Jemput kawan dan staff Pusat Haemodialisis Darul Iltizam, Tapah. Esoknya sambut dengan family di KFC. Happy! Tapi gambar semua dalam kamera Abah Bila balik kampung je jadual packed dengan program dan aktiviti. Seronok. Terima kasih kepada sahabat-sahabat yang sangat menyeronokkan dan keluarga yang sentiasa membahagiakan. Bersyukur. Dan hari berikutnya dipenuhi dengan aktiviti beraya ke rumah kawan-kawan. Ganesan pun beraya. 












Selamat Hari Raya 2012!